Melancarkan semula Piawaian Baru, Sebilangan Besar Basikal Elektrik Standard Nasional Akan Dibatalkan

- Mar 30, 2019-

Contoh serupa tindakan menyalahi undang-undang mengenai sepeda elektrik adalah perkara biasa. Untuk memastikan perjalanan basikal elektrik yang selamat, meningkatkan pengurusan lalu lintas, dan secara rasional mengedar hak jalanan, pada 27 Mac, Pentadbiran Negeri Penyeliaan Pasaran telah mengeluarkan Jabatan Pensijilan dan Penyeliaan Pentadbiran Am Penyeliaan Pasaran untuk kerja selanjutnya. Notis Pensijilan Produk Wajib untuk Basikal Elektrik, kali ini ia akan dikuatkuasakan dari peringkat pasaran!


电动车新国标


Pentadbiran Negeri Pasaran mengeluarkan "penjelasan terkini"


Menurut notis sebelumnya Pentadbiran Persijilan dan Akreditasi Negara, tiga keperluan baru untuk basikal elektrik adalah seperti berikut:


1. Jumlah keseluruhan ruang bebas di dalam badan kereta tidak boleh melebihi 1.5 liter. Seperti: kereta sewa, kereta dengan baldi, kebanyakan ruang bebas lebih besar daripada 1.5 liter, tidak layak;


2. Panjang keseluruhan pelana tidak melebihi 400mm. Seperti: terdapat dua tempat duduk di depan dan belakang, jumlah panjang pelana adalah lebih dari 400mm, yang tidak memenuhi syarat;


3. Cranks di kedua-dua belah pedal tidak boleh dikeluarkan. Jika engkol kaki boleh dikeluarkan dengan tangan atau dengan alat, ia tidak layak.


Menurut keperluan piawai ini, akan ada sebilangan besar basikal kebangsaan yang gagal untuk lulus pemeriksaan!


Seperti kereta sewa, dengan basikal baldi, dua tempat duduk di depan dan belakang, pelana terlalu lama, basikal elektrik yang boleh dibongkar dengan pemegang engkol akan dihilangkan!


Beberapa kenderaan standard kebangsaan yang dikeluarkan akan diperiksa semula walaupun mereka telah lulus pensijilan 3C. Bagi bas elektrik yang layak, mereka juga mesti memasukkan sistem pengurusan pendaftaran mengikut peraturan, mendaftar kad tepat pada waktunya, dan memuat naik platform aplikasi komprehensif nasional untuk pengurusan lalu lintas keselamatan awam. Langkah-langkah ini tidak boleh dikatakan ketat!


Di samping itu, notis itu juga akan menguatkan pengawasan jualan basikal elektrik. Ia dilarang keras untuk menjual basikal elektrik yang tidak memenuhi piawaian baru dan tidak mendapat pensijilan CCC. Memperkukuhkan pengawasan jualan pengecas dan bateri lithium-ion untuk peniaga basikal elektrik, dan dengan tegas menyiasat dan berurusan dengan pembongkaran, pengubahsuaian dan penyelenggaraan pengecas dan bateri lithium-ion yang tidak sah.


Pengumuman notis ini menunjukkan bahawa perombakan pasaran basikal elektrik akan lebih teliti, tekanan survival perusahaan kecil yang tidak patuh akan meningkat dengan ketara, atau risiko penghapusan akan dihadapi. Perusahaan yang ditubuhkan secara besar-besaran boleh terus membina barisan pengeluaran, tetapi R & D dan pengeluaran perusahaan yang normal Ia juga mempunyai kesan yang besar. Pembetulan ini juga akan mempromosikan pembangunan industri basikal elektrik, menandakan titik permulaan baru bagi basikal elektrik di China.

Sepasang:Roda Baki Pintar, Memberi Anda Pengalaman Kehidupan Cerdas Seterusnya:Cara Beli Roda Keseimbangan? Anda Perlu Tahu Tentang Maklumat Ini